Några favoriter i repris – tema makt

I gårdagens blogginlägg lät jag mitt gamla alter ego Mr Brown få krångla sig ur sin skumma garderob där han hållit hus i fyra långa år. Många av de texter som jag skrev på Mr Browns blogg har haft en stor betydelse för mitt nuvarande arbete och det gäller inte minst de som på olika sätt tar upp maktbegreppet. Sommaren är som bekant reprisernas tid och jag passar därför på och lyfter fram några texter ur serien ”Tema: makt” från Mr Browns kommentar. Ni som följt den här bloggen kommer att känna igen några återkommande begrepp och tankefigurer.
En av nyckeltexterna i temaserien om makt. Hur kan man föreställa sig ett avsägande av makt? Är fördelningspolitik ett substitut för frivillig maktöverträdelse? Glöm inte att läsa kommentarerna! Där finns många intressanta inlägg av bl.a @jimmysand och @ozonist.
Här försöker jag besvara frågan varför man bör avstå från eller avsäga sig makt och lanserar begreppet dekurrens som en antonym till konkurrens. I korthet kan man säga att den främsta anledningen till att man bör avsäga sig makt är för att minska graden av förtryck i samhället.
Om makt i relationer mellan människor och organisationer och transfereringar av makt. Jag försöker här föreställa mig hur makt produceras i relationer mellan människor och hur detta kan förstås i ett makroperspektiv.
Dessa korta texter gläntar förstås bara på dörren till en ytterst komplex begreppsvärld, som jag än så länge bara skrapat på ytan på. Men jag känner mig inspirerad att plocka upp detta tema igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield