Om

Någon gång i början på 2005 såg jag en TV-debatt mellan Göran Greider och Dick Erixon och blev så heligt förbannad att jag bestämde mig för att börja blogga. Inom kort fann jag mig skrivandes mitt i en pågående våg av politiskt bloggande och böljande politiska debatter. Efter nio år som konststudent och tio år som yrkesverksam konstnär väcktes genom bloggen en individ som ville återupptäcka sitt politiska jag och en journalistisk ådra. Bloggen blev mitt politisk-journalistiska universitet. Eftersom jag ännu inte kände att jag kunde jämka ihop mitt konstnärsjag med min nyfunna identitet valde jag att segla under anonymitetens flagg. Bloggen fick heta Mr Browns kommentar. Den levde i högsta välmåga i drygt två år.

När jag så väl bestämde mig för att begrava Mr Brown i slutet av 2007 så hade jag redan hunnit starta den här bloggen. Jag var såld. Jag hade fått blogg i blodet. Bloggen påbörjades som en del av ett konstnärligt projekt som handlade om makt: Makt som metafysik och mätbar enhet, som fördjupade ett tema jag hade skrivit om som Mr Brown – maktbegreppet – och inkorporerade det i nätkonstverket Maktverktyget som först ställdes ut på Magasinet i Falun 2007 och därefter på Moderna Museet 2010. Bloggen var tänkt att handla om maktbegreppet men fick snart fler användningsområden. När jag började arbeta med projektet Tolerera på Forum för levande historia fick bloggen fungera som ett slags teoretiskt bollplank – ett förtydligande av de processer och det tänkande som cirkulerade kring projektet.

När Tolerera så smångingom slutfördes 2012 fick bloggen en mer allmän karaktär och takten mellan postningarna blev glesare. Kopplingen till maktverktyget hängdes av. Men trots den glesa postningsfrekvensen fyller det här rummet fortfarande en funktion för mig. Nu är det 2017 och dags att återuppliva skrivandet med politiken i fokus. Det skall bli spännande!

*

Jag som skriver och driver den här bloggen heter Jon Brunberg och är yrkesverksam bildkonstnär, driver ett eget förlag och är ordförande i Konstnärernas Riksorganisations lokalförening i Stockholms län och ersättare i dess riksstyrelse. Jag frilansar också som utbildare, just nu på Falkenbergs konstskola och Lärvux Stockholm som handledare inom ett bloggprojekt och utvecklar ett eget webbsystem för kultursektorn. Några av mina konstnärliga projekt som också har egna webbplatser är The Polynational War Memorial och Utopist-VM.