Diagrammets makt: mer statistik för Maktverktyget

Som ni säkert redan vet så är jag väldigt förtjust i datavisualiseringar av olika slag. När jag började utarbeta maktverktyget så kändes det viktigt att få med visualiseringar av mätningarna med fokus på utvecklingen av ett centralt index. När jag nu har börjat skriva på ett slags rapport om det här arbetet så blir det än mer intressant att se hur mätningarna har utvecklats. De senaste dagarna har jag labbat med diagramverktyget Canvasjs, och blev så förtjust i det så att jag omedelbart implementerade det på Maktverktygets statistiksida. Canvasjs är snabbt och kan ta många datapunkter vilket har gjort det enkelt att göra diagram över all data sedan Maktverktygets begynnelse. Här är en kort analys över läget som det såg ut den 18 februari 2015.

Hur många makt-mätningar görs per dag med Maktverktyget? Som diagrammet nedan visar så varierar det kraftigt. I vanliga fall handlar det om en eller ett par mätningar per dag men några gånger om året intensifieras mätningarna. Anledningarna till detta kan vara att någon delat sitt resultat på Twitter eller Facebook och att ett nätverk börjat jämföra sina resultat med varandra (ex är peaken 2009), att verktyget ingått i en utställning, som den på Moderna Museet 2010 eller att verktyget ingått i ett undervisnings-program. Sedan i början på 2014 har dessa peakar återkommit oftare (med rekordet 234 mätningar den 25 feb 2014) utan att jag riktigt vet vad det beror på, mer än att jag genom mitt statistik-verktyg kunnat se att många mätningar görs i södra sverige. Jag är förstås väldigt nyfiken på att få veta mer om hur verktyget används och den som känner till något om detta får gärna maila mig på jon@brunberg.se.

antal

Ett annat sätt att visa antalet mätningar är att addera nya mätningar till de tidigare för att få ett diagram av ackumulerade mätningar. Här kan man tydligt se hur peakarna bildar trappsteg. Det är intressant att notera att antalet mätningar ökat markant under det senaste året och att ökningen är jämnare under 2015.

antal_ack

Det dagliga MVI-indexet ändrades ganska dramatiskt under de första åren för att sedan stabiliseras mellan 5.2 och 5.3. Stabiliseringen är naturlig: ju fler mätningar som görs desto mer stabilt kommer indexet att bli. Den dramatiska ökningen i början på 2009 har dels att göra med att den hävstångseffekt som uppstod på grund av den första peaken i mätandet, men också att mätningarna i den peaken gjordes av vad jag lite generaliserande uppfattar som välutbildade män i 30-års åldern. Vid den peak som uppstod under utställningen på Moderna Museet så uppstod en ännu större hävstångseffekt men i motsatt riktning som fick indexet att dala.

mvi_alla

Det sista diagrammet visar förändringar av indexet under innevarande månad vilket ger en indikation på vad som händer just nu i Maktverktyget.

mvi_month

Det var alla diagram för denna gång. Men jag lär komma tillbaka med fler exempel i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield