Böcker (ännu fler böcker) och kön

Det slår aldrig fel: så fort jag börjar blogga så väcks mitt bokmissbruk till liv, d.v.s. jag börjar köpa in böcker i tid och otid. Vissa förblir olästa medan andra förändrar min syn på världen. Bokmissbruket är i sin tur kopplad till en kunskapsfetisschism som kanske har att göra med min brokiga bakgrund att göra. Så vad riskerar att hamna i de digitala shoppingvagnarna härnäst? Säkerligen Manuel de Landas Age of Intelligent Machines, som Jimmy Sand tipsade mig om. Förmodligen också Om moralens härstamning av Herr Nietzsche på inrådan av J. Mikael Olsson. På önskelistan står också Hollow Land: Israel’s Architecture of Occupation av Eyal Weizman, efter många tips från olika kursare. Påbörjade böcker som måste avslutas är t.ex. Nietzsches ”Viljan till makt”, och Foucaults ”Sexualitetens historia del 2”. Den sistnämnda köpte jag för femton år sen i New York och jag har fortfarande inte tagit mig an den. Det är snudd på skamligt. Speciellt med tanke på det här projektet.

Vad mer? Jo, jag finns ju på Twitter numera där jag kommer att kuttra vidare om det här projektet men mest annars om politik och samhälle eftersom mina konstnärskolleger tycks lysa med sin frånvaro i kvitterlandet. Jag har nu också lagt till Veronica Svärds blogg Intersektionen i min rulle och vill tipsa om postningen Att bryta särskiljandets makthierarkier. Inte nog med detta. Via Veronika hittar jag Elin Grelson som fick mig att rodna av följande passus:

Jag fyller i ett formulär via Internet. Vid frågan om kön stannar jag till. Man eller kvinna? Jag lämnar den blank och försöker gå vidare till nästa sida. Markören står still. Rödmarkerat felmeddelande: Var god uppge kön.

I hela mitt liv, från första andetaget, har mitt kön varit specificerat och befäst. Varje dag förväntas jag bekräfta det. Både genom bokstavliga handlingar, såsom att svara ”man” eller ”kvinna” i allt ifrån kundundersökningar, formulär, beställningar och presentationer. Dessutom genom medvetna handlingar, såsom könsmarkerande kläder och smink. Mest av allt i omedvetna handlingar, där jag bekräftar min könstillhörighet som kvinna.

Var god uppge kön. Jag lyder.

Jag driver ju, som ni vet, en egen enkät där frågan om kön ställs och ja, jag har bara alternativen man resp. kvinna. Och ja, man har påpekat för mig att det kan finnas fler alternativ. Och jag har ändå valt att behålla den binära uppfattningen om kön, som fysik och inte som social konstruktion. Måste jag ändra detta? Möjligen. Jag skall i alla fall överväga det.

Andra bloggares om , , , , , , , , ,

2 svar på “Böcker (ännu fler böcker) och kön”

 1. dbrock

  Vare sig man menar biologiskt eller socialt kön så är det ju helt enkelt inte binärt. Att tvinga folk att välja mellan två kön kan kanske jämföras lite med att tvinga folk att välja mellan ”moderat” eller ”socialdemokrat”: dels är det en rätt personlig fråga, dels är det en översimplifiering, och dels finns det folk som faktiskt inte känner sig hemma på skalan överhuvudtaget.

  Och ”man”, ”kvinna” och ”queer” skulle väl kanske bli lite grann som ”moderat”, ”socialdemokrat” och ”politisk vilde”…

  Svara
 2. Jon Brunberg

  dbrock…
  jag kanske skall tillägga att anledningen till att jag valde den binära indelningen var på grund av att jag har bra, landsindelad, data för kvinnors makt på en global nivå i form av FN’s Gender Empowerment Measure.

  Men om jag skulle ramla på liknande data för andra könstillhörigheter så borde jag utan vidare kunna peta in det i mixen av frågor. Alla tips på såna undersökningar emottages.

  I grund och botten är min frågeställning i så fall denna: vilka av samhällets grupper (på en global nivå) borde man ta särskild hänsyn till om man vill mäta en persons makt? Jag tycker att personer med andra könstillhörigheter eller sexuella preferenser, och speciellt om de förtrycks, är en sådan grupp.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield