Liria Ortiz i DN om intolerans bland unga m.m.

Jag har tidigare försökt att skriva något om tolerans i samband med sommarens terrordåd i Norge. Det har helt enkelt varit för svårt. Jag har visat mitt stöd för offren på annat sätt. Ändå är det omöjligt att inte komma in på händelserna när man skall diskutera tolerans och intolerans. Trots att dådet var ett utslag av ett slags extremism och våldsförhärligande, som på ett sätt rör sig bortom den vardagsintolerans som på det ena eller andra sättet berör oss alla, så kan man inte bortse från att händelserna i Norge lyfter frågan om hur vardagsintoleransen påverkar oss och våra relationer till andra – och om den ger näring åt människor som är beredda att skada andra
Liria Ortiz, som är psykolog, handledare och författare, är en av tre psykologer som medverkar i det projekt för Forum för Levande Historia som jag just nu arbetar med. Hon har också en spalt i DN /Insidan där hon besvarar läsarnas frågor. Häromdagen publicerades hennes svar på en fråga från en orolig lärare, som skriver att hans ”bekymmer som lärare är de fördomar som jag märker att mina elever har mot senare generationers invandrare, och särskilt de som kommer från länder utanför Europa.” Han har blivit förskräckt av händelserna i Norge och undrar om det finns sätt att minska fördomar på.
Jag rekommenderar varmt att läsa artikeln. En del av de metoder och verktyg som Liria tar upp i sitt svar till ”Erik” kommer också att återkomma i den antologi som vi kommer att ge ut i början på nästa år, som riktar sig just till lärare. Jag hoppas, och tror, att den kommer att komma till användning, för jag misstänker att diskussioner om tolerans och intolerans pågår för fullt på skolor runt om i landet just nu.
Och inte bara där för övrigt. Hanne Kjöller tar i en ledare i DN (12/8) upp hur den 22/7 har förändrat synen på det höga tonläget som vanligtvis råder inom politiken. ”Om ord kan trösta och förena, kan de rimligtvis också hetsa och splittra. Vi har alla skäl att välja dem med omsorg”, avslutar hon sin artikel. Jag kan inte annat än att hålla med.

Mer läsning:
Peter Wolodarski i DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield