Konst och kartor – okänd grekisk publikation

Surfandets vinglande vägar kan ibland leda till överraskningar. I går hittade jag den här mystiska publikationen/katalogen/magasinet (eller vad det nu kan vara) på grekiska, som handlar om konstnärer som arbetar med kartor på olika sätt. Och det visade sig till min förvåning att ett av mina verk, 19 Years, är ett av de konstverk som publicerats. Publikationen har varken omslag, förord eller utgivare. Det framgår inte om det är en tidskrift eller vad kontexten är. Det enda som står på den sida där jag hittade den är att:
”maps have always been a tool for architecture. in this paper i trace the art movement that started from situationism and had a burst out in late 90’s where artists used the map and mapping as a concept. these examples serve as an inspiration for architects to shift from the normal view of the map as a tool and explore its potentials.”
Om något, mot förmodan, skulle veta vad det är för katalog är jag intresserad av att veta mer. Anledningen att jag själv är med har troligen att göra med grupputställningen (C)artography – map making as art form på Crawford Municipal Art Gallery i Cork som jag deltog i 2007. Oavsett mysteriet är det en intressant liten katalog på dryga 200 sidor som presenterar en rad konstverk och konstnärskap, bland annat några favoriter som t.ex. Constant (ConstantNieuwenhuys).
Själv har jag attraherats och inspirerats av kartor ända sen barndomen, och kartor har en framträdande plats i min konst. Kartan och framför allt världskartan förmedlar, tror jag, en känsla av att världen går att förstå i sin helhet – att den kan göra sammanhangen mellan länder och folk tydliga när den aktiveras med relevant information, som till exempel topografiska, politiska demografiska eller ekonomiska data. Ta en titt i den okända grekiska publikationen – där finns många exempel på andra konstnärer som delar samma intresse och fascination för kartan och kartläggning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield