Maktmätningen – en analys av den senaste tidens rekordartade utveckling

Den senaste uppdateringen av maktverktyget har visserligen inneburit stora förbättringar av maktverktyget men också en rejäl uppgång för maktvärdesindex. Efter att länge ha pendlat ganska stadigt mellan 5.2 och 5.4 under lång tid inleddes en dramatisk uppgång den 3e och 4e maj detta år då index skuttade från 5.32 till 5.68 på två dagar för att sedan ha stabiliserat sig på den övre nivån men ändå ständigt slagit nya rekord. Just nu är index på hela 5.78.

Hur skall man då tolka detta uppsving? Troligen rör det sig om att de som mätt sin makt med verktyget i huvudsak varit välutbildade män bosatta i Sverige, men också män med en hög empowerment-faktor, d.v.s stor tilltro till sin förmåga. Att det högsta värde som uppmätts bara är 8.17 tyder på att det inte är de allra mest välbetalda som mätt sin makt. Detta visar sig också i den nya publika statistiken där man kan se att de som tjänar över 100.000 dollar per år är relativt få. Min personliga gissning är att många av de tidigare mätningarna gjordes av folk med tillhörighet till konstvärlden som visserligen kan ha en stor empowerment-faktor men lägre inkomst och formell makt.

Man kan också se i statistiken att hela 83% av de som mätt sin makt har en högskoleutbildning vilket tyder på att få ungdomar gjort testet.

Det skall bli intressant att se om stabiliseringen av maktvärdet håller i sig och vad som händer när nya grupper av användare börjar mäta sin makt. Jag skulle t.ex. gärna vilja veta hur empowerment-faktorerna ser ut i invandrartäta bostadsområden.

LÄGSTA UTBILDNINGSNIVÅ:

ÅRSINKOMST EFTER SKATT I US DOLLAR

För övrigt är det kul att se att den nya widgeten används: t.ex. här

Dagens rekommenderade läsning om makt i medierna kommer från Sverker Sörlin i dagens DN, där han bland annat skriver följande om Anna Odells omdebatterade konstverk på Konstfack: ”Vi får bevittna de gamla makternas förfall: i hjälplösheten på bron, i klinikens brist på auktoritet, i normlösheten på nätet. Det pågår sedan länge, plötsligt en vinter ser vi det. Och det angår oss. Vi vill veta vilka nya maktstrukturer som skall uppstå ur omförhandlingen. För skingrad makt, fd makt, frustrerad, kan vara farlig.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield