I skärningspunkten mellan utopi och makt

Jag märker hur jag mer och mer börjar dra in mina andra projekt i arbetet med den här bloggen. Det är väl gott så. Allt hänger ju samman i en holistisk sladdhärva. Och det ena följer på det andra. Därför passar jag på och gör lite reklam för projektet Utopist-VM vars nya sajt nu äntligen ligger ute på den nya domänen utopianwc.com. Innehållsmässigt sett är nyheterna inte många, och ni som följt projektet kommer finna att det mesta finns där. Den stora förändringen är att alla essäer som deltagit i tävlingen nu finns samlade i ett och samma gränssnitt rankade efter den placering de fått i mästerskapet. Dessutom har sajtens nyhetsdel fått ett rss-flöde som ni kan se i den här bloggens sidopanel.

För mig hänger förstås det utopiska i högsta grad samman med makten. Om det utopiska skulle kunna beskrivas som lättflytande, det tänkta möjliga, strävandet efter och beskrivningen av en bättre tillvaro för alla, så är makten trögflytande och svårforcerad, helt enkelt den realitet som det utopiska ständigt måste konfronteras med. Jag skulle till och med vilja hävda att det politiska uppstår i skärningspunkten mellan utopi och makt. Det är när den utopiska idén skall fullföljas som den möter makten, som sätter upp juridiska, sociala eller andra hinder i vägen för förverkligandet. Politiken är ett sätt att försöka att tränga sin väg igenom det hindret.

Nåväl. Det kommer mera. Utopist-VM projektet sprattlar och vill ut i dagsljuset och det finns all anledning för mig att berätta mer om det inom kort.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield