En kväll på Publicistklubben

Det är inte ofta jag får anledning att besöka Publicistklubben, så när nu tillfället erbjöds var jag inte sen att haka på. Kvällens huvudnummer var en paneldebatt som verkade som upplagd för en explosiv diskussion. Visserligen tycktes temat på ytan vara frågan om kultursidesjournalistikens betydelse för pressens analys av samtidens idéer, men farhågan att anledningen till debatten – Donald Boströms uppmärksammade artikel om organstöld i Aftonbladet – skulle ta över visade sig omgående berättigad och det dröjde förstås inte länge förrän debattörerna hamnade i den diskussion om antisemitism som alltid tycks följa samma uttjatade dramaturgi.

När det gällde kultursidornas roll i dagstidningarna tycktes däremot de flesta deltagarna vara ense: kultursidorna skall vara en plats för en mer djuplodande idé- och samhällsdebatt. Jan Gillou var den som kanske var mest välformulerad i detta ämne: kultursides-journalister får ha fel och deras artiklar behöver inte alltid genomgå samma rigorösa faktagranskning som annat nyhetsmaterial. Om de inspirerar andra journalister att gräva vidare så är det bra kulturjournalistik. Men förutom dessa, och några andra, glimtar av välformulerad insiktsfullhet så stoppade debatten för det mesta vid väl inpissade revirgränser mellan de olika tidiningarnas redaktörer och skribenter som ömsom kastade paj och ömsom dunkade rygg. Rent absurd i sin sandlåderetorik blev en lång ordväxling mellan Maciej Zaremba och Åsa Linderborg om den förres trovärdighet.

Kanske levererade ändå Arne Ruth, DN:s gamle chefredaktör den mest intressanta analysen av samtidens kulturjournalistik när han hävdade att han i dag ser allt mindre av idé- och samhällsdebatt på kultursidorna. Och Rakel Chukri från Sydsvenska Dagbladet gav ett rakt (om än deprimerande) svar på frågan varför: det kostar för mycket att ha en kulturjournalist anställd i tre månader för att skriva en serie på fyra artiklar.

Om man vill ha en mer fullödig genomgång av hur idé- och samhällsdebatt förts på kultursidorna kontra ledarsidorna så rekommenderas i stället en läsning av Timbrorapporten ”Var förs samhällsdebatten?” av Johan Wennström som är en historisk genomgång av kultur- och ledarsidor.

Publicistklubbens debatt finns som en webcast nedan och på deras hemsida.

Andra bloggare om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield