Kommande nyheter i maktverktyget:vikterna (m.m.)

Det har varit ovanligt mycket aktivitet på maktverktyget det senaste dygnet på grund av av att folk delat sina resultat med andra på Facebook med Maktverktygets Facebook-badge, och det är verkligen kul att se den komma till användning i lite större skala, inte minst eftersom det snart är dags att släppa nästa version av maktverktyget.

Den nya versionen (0.8.0) kommer att innehålla en rad förbättringar av de existerande verktygen, men framför allt optimeringar som jag hoppas kommer att göra sajten mycket snabbare än i dag.

En essentiell funktion i verktyget som kommer att framträda mycket tydligare är vikterna, som gör tjänsten till något mer än bara en enkät. Genom att öka eller minska vikterna kan nämligen användaren försöka att påverka sitt slutliga maktvärde. Haken är att vikterna bestäms av alla användare gemensamt i demokratisk ordning. Ju fler som manipulerar vikterna, desto mindre blir påverkan från en enskild individ.
Tidigare har man bara fått tillgång till viktmanipulation om man registrerat sig. Nu kommer man att kunna bestämma vikten på varje enskild fråga redan när man besvarar frågorna i enkäten. Detta gör att vikterna får mycket större betydelse och att en persons maktvärde kan fluktuera från timme till timme.

En bieffekt blir att maktverktyget kommer att producera en bild av hur användarna ser på makt. Jag ser verkligen med spänning fram emot att följa den utvecklingen.

NOTIS:

Jag kan inte låta bli att kommentera Per Landins debattartikel i DN där han menar att Nazisternas kampanj för att brännmärka ”urspårad konst” (entarte Kunst), kan ha lett till ett uppsving för modernismen. Vilket fullständigt snömos, om ni ursäktar uttrycket! Ja, vem kan veta, kanske gjorde den det det? (I alla fall kanske för den abstrakta expressionismen på 50-60 talen.) Men allvarligt talat; det är väl ändå inte modernismens väl och ve vi kulturfolk vurmar om när vi tar upp Nazisternas vanvett? Tror Landin det på allvar? Frågan är enkel: är det bra eller dåligt om staten offentligen brännmärker (och för den delen, bränner) viss typ av konst och dödar, spärrar in eller driver ut konstnärerna som gjort konsten?

Det är inte modernismen som står på spel, Landin, det är individens frihet och den konstnärliga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield